07855 322 018 sales@homedesignstudios.co.uk
Conversion of Offices to HMO in Banbury Town Centre

Conversion of Offices to HMO in Banbury Town Centre

Conversion of Offices to HMO in Banbury Town Centre Home Design Studios were tasked with the design responsibility for the conversion of an office suite (planning use class B1a) located close to the Banbury Cross in the heart of the Town Centre to a House of Multiple Occupation (HMO planning use class C4). The property is a short walk from the train station and all town centre amenities, and a short drive to the M40 junction 11, making it an ideal choice for both commuter and town centre working. The property includes a modern fully integrated communal kitchen and living space with TV, and dining area, there is also an open terrace to the front aspect.  All rooms are fully furnished and have WiFi. The conversion project achieved eight high specification, generously apportioned double bedrooms, each with exclusive en-suites facilities.  Some rooms, and circulation areas include brickwork feature walls, oak beams, and roof lights.  There is also secure storage for cycles within a purpose built enclosure. Check out this link to view the finished property –  Greyden Lodge Banbury Contact the appointed Letting Agents Finders Keepers in Banbury to find out more about the availability of this, and other HMO properties in the Banbury...
Large Extension in Blackthorn

Large Extension in Blackthorn

Extended Six Bedroom House in Blackthorn Home Design Studios were commissioned to produce a design that effectively doubled the floor area of the original four bedroom house.  The two storey and single storey extensions added an open plan kitchen and sun room, created a large master bedroom with en-suite, and sizable play room to the side.  The roof void was converted to add two further bedrooms and a bathroom. The main entrance to the house features striking recessed glazed panels set within solid oak frames, rising up to the eaves, which allows sunlight to fill the circulation areas on each floor.  Electrically operated ‘blackout’ glass provides night time privacy. When entering the house you are greeted by a fabulous solid oak staircase with frameless glass balustrade.  The staircase is in itself a remarkable feat of engineering weighing in at more than a tonne, it is in fact ‘hanging’ from two flitch beams on the second floor!  The homeowners were determined that the large entrance hall should have no newel posts or other supporting obstructions.  ...
New Lifetime Home in Blewbury!

New Lifetime Home in Blewbury!

New Timber Frame Lifetime Home in Blewbury!   Home Design Studios were commissioned to design a new two-bedroom Lifetime Home on the London Road in Blewbury. The new dwelling is an all timber construction with an external render coat finish. The timber frame construction methodology will mean the house will be built and in the dry in a remarkably short time when compared to traditional build timescales. This is in part possible because trades persons can work on the outside of the erected structure and fit-out the interior simultaneously. There is also no drying time, and so trades are able to seamlessly progress the various stages of the build operations. The Lifetime Homes Standard was established in the mid-1990s to incorporate a set of principles that should be implicit in good housing design. Good design, in this context, is considered to be design that maximizes utility, independence and quality of life, while not compromising other design issues such as aesthetics or cost effectiveness. The Lifetime Homes Standard seeks to enable ‘general needs’ housing to provide, either from the outset or through simple and cost-effective adaptation, design solutions that meet the existing and changing needs of diverse households. This offers the occupants more choice over where they live and which visitors they can accommodate for any given time scale. It is therefore an expression of Inclusive Design. Housing that is designed to the Lifetime Homes Standard will be convenient for most occupants, including some (but not all) wheelchair users and disabled visitors, without the necessity for substantial alterations. A Lifetime Home will meet the requirements of a wide range of...
Guest Rooms at Swan Inn

Guest Rooms at Swan Inn

Guest Accommodation at the Swan Inn, Islip Home Design Studios were tasked with the design responsibility for the refurbishment of a disused and somewhat neglected natural stone built building with a tiled red clay dual pitch roof, located at the rear of the Swann Inn public house in Islip. Our initial survey revealed a large space, somewhat cluttered with disused pub trade objects. At some point this part of the building may well have been used as an ancillary function room to the pub, though it would certainly have been a number of years previous and likely a very basic decor appearance. The new property owners were keen to put this space to better use and so asked us to design a layout that would accommodate four guest bedrooms all with en-suite facilities. Planning consent was subsequently granted for the new guest rooms and shortly after this we achieved full plans approval for the construction drawings. PAR Building Services Ltd was awarded the construction contract and it wasn’t long before building work was underway. The Swan eventually opened its doors to guests late March 2014.   We then immediately set about producing designs for reorganising the layout of the first floor staff accommodation in the main building. Our remit was to achieve three further bedrooms each with en-suite facilities for the ‘live in’ staff. PAR Building Services Ltd were engaged once again to implement these designs, and the work was subsequently completed in May 2014. Check out the what the Swan Inn, Islip has to offer...